In urma cu cativa ani, compania in care lucrez a venit cu ideea de a explora acest concept de Business Intelligence si de a crea propriul produs. Asa am ajuns sa am primul contact cu solutia Power BI.

Am inceput prin a ma intreba cu ce ajuta mediul de business o astfel de solutie, ce informatii ne ofera si cum aceasta ajuta la cresterea productivitatii unei companii. Am invatat cat de importanti sunt pasii apriorici crearii vizualizarilor interactive precum extragerea si filtrarea corecta a datelor sau modelarea acestora, astfel incat graficele sau matricele pe care le realizam ulterior sa prezinte date cu o interpretare rapida.

Cum te  ajuta o solutie BI?

Definitia termenului de Business Intelligence face referire la solutiile de identificare, extragere si analiza a datelor disponibile intr-o companie, solutii al caror scop este de a oferi un suport real pentru luarea deciziilor de business.

Solutiile de tip BI reduc considerabil necesarul alocarii resurselor umane sau de timp, lucru deosebit de important in aceste vremuri. In majoritatea cazurilor, vizualizarile interactive pot fi realizate de catre orice utilizator, fara a fi nevoie de suport specializat. Power BI, spre exemplu, foloseste principiul „Drag & Drop” prin care utilizatorii trebuie doar sa „traga” datele dorite intr-un raport pentru a fi vizualizate si interpretate. Ofera apoi posibilitatea vizualizarilor interactive de tip grafic sau matrice, acestea ajutand la interpretarea datelor si luarea de decizii mult mai rapid. Solutia de raportare Power BI poate fi integrata cu usurinta cu un sistem ERP cu ajutorul unui conector. Ideea este de a oferi o functionalitate inteligenta, fara prea mult efort si cu efecte benefice asupra rezultatelor companiilor.

Constient fiind ca poate pentru tine limbajul folosit nu ajuta neaparat la intelegerea in profunzime a subiectului, consider necesara amintirea urmatoarelor exemple concrete (initiative de succes sustinute de diferite companii):

  • Helse Vest, autoritatea regionala de sanatate din Norvegia combina si ofera informatii din 50 de intreprinderi, dintre care 10 sunt spitale, pentru a analiza necesitatile si calitatea serviciilor medicale pentru imbunatatirea masurilor de siguranta ale pacientilor. Pe scurt, resursele dintr-un spital pot acum compara lista de tendinte in interventiile chirurgicale din toate celelalte spitale din regiune. Power BI i-a ajutat sa reduca timpul de raportare de la 14 zile la mai putin de o zi, cu posibilitatea de a analiza si interpreta toate aceste date intr-un singur loc.
  • Echipa de fotbal Real Madrid analizeaza date din social media pentru a crea campaniile de marketing adresate fanilor conectati deja unii cu altii pentru o experienta adevarata de suporter.
  • Rolls Royce utilizeaza Power BI pentru a construi analize complexe si pentru a oferi informatii in timp real despre starea avioanelor lor, pornind de la mentenanta pieselor pana la nivelul de combustibil disponibil in aeronave.
  • Gradina zoologica din Dallas construieste analize pe baza pozitiei si comportamentului elefantilor pentru a imbunatati calitatea vietii acestora si totodata pentru a putea oferi ajutor mult mai rapid.

Concluzionand, Power BI pune la dispozitie instrumentele cu care orice tip de utilizator poate crea rapoarte, grafice si analize complexe ce vor ajuta la cresterea eficientei oricarui business.

In opinia mea,

In acest sens, ai la dispozitie multe resurse, cea mai la indemana fiind site-ul COSMO CONSULT unde gasesti informatii punctuale despre Power BI si poti vedea efectiv cum arata si cat de usor se poate utiliza prin intermediul filmelor de prezentare.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum iti poti baza deciziile pe datele pe care le detii deja, prin intermediul unei solutii inteligente de raportare, te invitam sa partcipi la webinarul nostru gratuit „Mastering the current situation with data-based intelligence” (14.05.2020 – 12:00 pm). care va fi sustinut in limba engleza.

image/svg+xml

Microsoft are una dintre cele mai interesante solutii de BI si sper ca ceea ce ti-am povestit pana acum sa te faca curios sa afli mai multe despre cum iti poate ajuta afacerea in contextul actual. 

 Tudor_Radoi

- Tudor Radoi, Consultant COSMO CONSULT

 

Share

Distribuie pagina prin urmatoarele canale:

0 share-uri

Mai multe noutati